
Stotteren
Wij begeleiden mensen die stotteren en hun omgeving. We geloven in gelijkwaardigheid en in de kracht van ieder persoon. Stotteren mag en hoort erbij. Stotteren is uniek en anders voor iedereen. Stotteren kan soms onzekerheid of frustratie geven, maar met de juiste begeleiding is het mogelijk om beter om te gaan met stotteren en makkelijker te spreken. Samen werken we aan jouw zelfvertrouwen en communicatie.
Meer zelf doen
Bij Stottercentrum Den Haag ervaar je dat je zelf invloed kan hebben op je stotteren. Over hoe je denkt en voelt en wat je zelf kan doen om het praten makkelijker te maken. En wat je zelf kan doen om je kind te helpen bij stotteren.
Wat is stotteren?
Als je stottert, zijn er onderbrekingen in je praten. Praten is een ingewikkeld proces omdat er veel bij komt kijken. Eerst bedenk je wat je wilt zeggen, dan zoek je de juiste woorden en maak je een zin. Je hersenen sturen signalen naar de spieren die nodig zijn om te praten. Dit gebeurt vaak tegelijk: denken, praten en luisteren. Als je stottert, werken de signalen vanuit je hersenen anders. Dit komt door een aanleg voor stotteren. Je bent met deze aanleg geboren.
Soms kan iemand die stottert vloeiend praten, wat verwarrend kan zijn. Maar als de omstandigheden moeilijker worden, gaat praten vaak ook lastiger. Bij stotteren komen woorden soms met herhalingen eruit. Als je hiervan schrikt, bewust of onbewust, reageer je soms door deze herhalingen te verbergen. Dan worden de klanken langer, is er spanning zichtbaar of hoorbaar of komt het woord helemaal niet. Je kunt ook iets anders zeggen, doen alsof je het niet weet, snel een ander woord kiezen of de zin veranderen. Hierdoor wordt het praten steeds moeilijker en kan het stotteren toenemen. Je raakt steeds meer in de knel.

Stottertherapie
Stottertherapie jonge kinderen
Kinderen vanaf 2 jaar kunnen al beginnen met stotteren. Je kan als ouder vragen of zorgen hebben. Je kan hiermee bij ons terecht.
Monitoren
Als je kind minder dan 12 maanden stottert en jonger is dan 4,5 jaar, is er een grote kans dat het stotteren vanzelf overgaat. Het is hierbij belangrijk dat je als ouder goed omgaat met het beginnend stotteren. Soms is dat moeilijk. Wat zeg je bijvoorbeeld als je kind zegt: “Papa, ik kan niet meer praten?” Bij Stottercentrum Den Haag geven we antwoorden op je vragen. Je leert wat je beter wel en niet kan doen en zeggen. We kijken samen of het stotteren minder wordt. Dit noemen we monitoren.
Bij het monitoren van het stotteren, beginnen we met een onderzoek. Daarna bespreken we met de ouders hoe we het stotteren kunnen volgen. Als een behandeling nodig is, beginnen we op het juiste moment.
Behandeling
Als je kind langer dan een jaar stottert, starten we bij Stottercentrum Den Haag met de behandeling. Dit gebeurt ook als je kind verdrietig is door het stotteren of niet meer wil praten. De behandeling voor peuters en kleuters is indirect. Dit betekent dat de ouders altijd aanwezig zijn en samen met de logopedist werken. Je wordt als ouders gecoacht. Voor het kind lijkt het alsof we gewoon spelen. Ook vragen we ouders om thuis 15 minuten per dag te oefenen. Voor jonge kinderen gebruiken we twee methodes: het verwachtingen- en mogelijkheden model (RESTART-DCM) en het Lidcombe programma. Het doel is dat het stotteren herstelt. Vaak is dit mogelijk. Soms blijft het stotteren, maar we zorgen ervoor dat het kind er niet door wordt tegengehouden.
Er is ook groepstherapie voor ouders van jonge kinderen die stotteren.
We werken met jonge kinderen volgens de Richtlijn Stotteren en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Stottertherapie basisschoolkinderen
Vanaf groep 3 wordt er steeds meer van je verwacht. Dat je goed kunt lezen, vragen kunt stellen, antwoorden geven, of een spreekbeurt houden. Dat kan best lastig zijn met stotteren. Je kunt je soms schamen of er boos of verdrietig van worden. Of misschien vind je het wel oké zoals je praat, maar is het soms gewoon heel irritant als je stottert. Dat kan allemaal. Soms worden kinderen die stotteren gepest. Dat is echt niet oké!
Als je bij Stottercentrum Den Haag komt, gaan we samen met jouw stotteren aan de slag. Je ouders zitten er dan soms ook bij. Of altijd als je dat fijn vindt. We vragen dingen als: “Wat denk je en voel je als je stottert?” We helpen jou om meer zelfvertrouwen te krijgen, je eigen superkrachten in het spreken te vinden en om over stotteren te durven praten, bijvoorbeeld met je vrienden of vriendinnen, juf of meester, klasgenootjes en je ouders.
Je juf of meester kunnen we ook leren over stotteren en hoe ze het beste kunnen reageren. Misschien ga je wel een spreekbeurt over stotteren houden!
We werken met schoolkinderen volgens de Richtlijn Stotteren en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Stottertherapie voor schoolkinderen begint meestal met 12 behandelingen. Je komt één keer per week. Na 3 maanden kijken we wat er nog nodig is. Er is ook groepstherapie voor basisschoolkinderen.
Stottertherapie bij jongeren en volwassenen
Je denkt veel na over stotteren. Vragen als: “Hoor ik er wel bij?” of “Kan ik naar dat feestje gaan?” of “Hoe gaat die collega reageren?” kunnen je leven beïnvloeden. Wij kijken bij Stottercentrum Den Haag naar wat voor jou belangrijk is als je spreekt. We vinden dat stotteren mag, kan en erbij hoort, maar we weten ook dat het soms ook erg lastig voor je kan zijn om er goed mee om te gaan. We luisteren goed naar wat jij wil met je stotteren en passen daar de behandeling op aan.
Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je stotteren. In je relatie, op de werkvloer, op je school of tijdens je studie. Als je je eigen stotteren goed begrijpt, accepteert en niet verstopt, kun je vaak makkelijker, met meer plezier en zelfvertrouwen spreken. Met iedereen en in elke situatie.
We werken met jongeren en volwassen volgens de Richtlijn Stotteren en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Een behandeltraject begint meestal met 12 behandelingen, één keer per week. Na 3 maanden evalueren we en kijken verder.
Er is ook groepstherapie voor jongeren en volwassenen.