Stotteren & Broddelen
Wij begeleiden niet alleen mensen die stotteren en broddelen, maar ook hun ouders en hun omgeving. We geloven in gelijkwaardigheid en in de kracht van ieder persoon. Stotteren mag en hoort erbij. Stotteren is uniek en anders voor iedereen. Stotteren kan soms onzekerheid of frustratie geven, maar met de juiste begeleiding is het mogelijk om beter om te gaan met stotteren en makkelijker te spreken. Samen werken we aan jouw zelfvertrouwen en communicatie.
Wat is stotteren?
Als je stottert, zijn er onderbrekingen in je praten. Praten is een ingewikkeld proces omdat er veel bij komt kijken. Eerst bedenk je wat je wilt zeggen, dan zoek je de juiste woorden en maak je een zin. Je hersenen sturen signalen naar de spieren die nodig zijn om te praten. Dit gebeurt vaak tegelijk: denken, praten en luisteren. Als je stottert, werken de signalen vanuit je hersenen anders. Dit komt door een aanleg voor stotteren. Je bent met deze aanleg geboren.
Wat is broddelen?
Broddelen betekent dat je heel snel praat, vaak te snel voor wat je wilt zeggen. Je spreektempo is onregelmatig; woorden kunnen door elkaar gaan en klanken kunnen husselen. Je herhaalt soms lettergrepen, woorden of zinnen, of je verandert halverwege een zin omdat je het anders wilt zeggen. Iemand die broddelt maakt vaak onlogische pauzes en gebruikt weinig intonatie, wat betekent dat de stem niet genoeg varieert.