Wat is broddelen?

Broddelen betekent dat je heel snel praat, vaak te snel voor wat je wilt zeggen. Je spreektempo is onregelmatig; woorden en klanken kunnen door elkaar gaan. Je herhaalt soms lettergrepen, woorden of zinnen. Of je verandert halverwege een zin, omdat je het anders wilt zeggen. Iemand die broddelt maakt vaak onlogische pauzes en gebruikt weinig intonatie, wat betekent dat de stem niet genoeg varieert. Broddelen komt vaak voor bij mensen die ook stotteren. Soms denk je dat je stottert, terwijl het eigenlijk om broddelen gaat.

Meer zelf doen

Als je broddelt, hoor je vaak van anderen dat je onduidelijk praat of dat ze niet begrijpen wat je wil zeggen. Bij Stottercentrum Den Haag word je steeds meer bewust wat er met je spreken gebeurt. Je leert wat je zelf kan doen om je boodschap beter over te brengen.

Broddeltherapie

Bij Stottercentrum Den Haag kunnen we je helpen met broddelen. We zijn, net als bij stotteren, opgeleid om je bij broddelen te begeleiden. Kinderen onder de 10 jaar praten vaak nog te langzaam om broddelen goed te kunnen merken. Maar vanaf 10 jaar, en soms al eerder, kan het broddelen opgemerkt worden.

Onderzoek

Bij broddelen begint de behandeling met een uitgebreid onderzoek naar hoe snel je spreekt in verschillende situaties. We kijken ook naar voorbeelden van weglaten van lettergrepen en onduidelijke uitspraak. Vaak ben je je niet bewust van het broddelen, maar je merkt wel dat je niet goed overkomt.

Beter verwoorden wat je wil zeggen

De broddeltherapie richt zich op het herkennen van jouw eigen manier van broddelen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het vertragen van je spreektempo. Ook leren we je hoe je beter kunt verwoorden wat je wilt zeggen en hoe je alle lettergrepen in een woord uitspreekt. Daarnaast leer je hoe je pauzes en klemtoon kunt gebruiken als je iets vertelt.

Leren omgaan met broddelen

We besteden ook aandacht aan hoe broddelen je leven beïnvloedt in verschillende situaties. Net als bij stotteren gaat broddelen nooit helemaal weg, maar je leert er beter mee om te gaan en te weten wat je kunt doen in verschillende situaties.